Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 10:56 - Регистър на професионалните домоуправители и регламентиране на целта на сдруженията
Автор: pissa Категория: Новини   
Прочетен: 809 Коментари: 0 Гласове:
0



предлага Николай Пехливанов в нов Законопроект за изменения и допълнение на Закона за етажната собственост


Промените в Закона за етажната собственост отново са на дневен ред в парламента. Николай Пехливанов внесе в НС своите предложения за допълнения и изменения, които подкрепят и по негово мнение надграждат вече внесените от Министерски съвет промени.


„Въпреки удължаването на срока и някои козметични промени, които инициирах преди година, Законът за етажната собственост не проработи в мащабите, с които беше предвидено. А неговите разпоредби касаят ежедневието на почти всеки българин, което е основният ми мотив да продължавам да търся начин регистрацията, а след това и санирането с европейски средства, да се случат през тази година”, коментира Пехливанов.


Предложение, което депутатите не са обсъждали до момента, касае легитимирането на една дейност, която към момента се движеше на ръба на закона, а именно работата на професионалните домоуправители. Чрез поправките ще се създаде възможност „юридическо лице, което професионално се занимава с поддръжка и управление на сгради”, да бъде избрано от Общото събрание за домоуправител и да носи всички предвидени за тази длъжност задължения, както и да упражнява съответните права. Действащият в момента закон казва, че управител на етажна собственост може да бъде собственик или ползвател, като юридическият термин за ползвател на практика търпи тълкувания и не е равностоен на наемател.


„Ползвали сме световната и европейска практика в областта, при която към ресорното министерство се създава регистър на всички лица, които отговарят на описаните в съответната наредба изисквания и желаят професионално да се занимават с управление на  жилищни сгради. Този регистър от една страна легитимира професията, а от друга дава сигурност на обикновените хора че лицето, което ще изберат, за да ги представлява, е професионалист и дейността му подлежи на контрол. Професионалните домоуправители ще решат проблемите на онези входове, в които никой не иска да се нагърби с тези много ангажименти, както и на затворените комплекси, при които управлението е задължително, но оставено в ръцете на инвеститорите, които от своя страна след продажбата нямат реален интерес да се занимават с проектите си”, обяснява Пехливанов.


Целта на проекта за изменение и допълнение е именно облекчаване на процедурите и даване на по-голям брой възможности за хората, както и намиране на механизми за ускоряване на процеса по саниране на остарелия сграден фонд.


„Години след като действащият в момента закон им даде правото да се сдружават, за да ползват европейските пари за реновиране на сградите си,  разбрахме, че хората не го правят от страх. Опасяват се, че стане ли факт в правния мир, тяхното сдружение може да попадне в „лапите” на редица институции, с които входовете имат взаимоотношения, и това да породи доста проблеми”, споделя наблюденията си Пехливанов. „Решението на този въпрос е в приемането на едно допълнение към текста, регулиращ създаването на сдруженията, в който ясно се казва, че сдружението се създава единствено и само за кандидатстване пред МРРБ за външно финансиране за саниране на сградата”, допълва депутатът.


Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за етажната собственост, предложен от Пехливанов, ще влезе в Комисията по правни въпроси на парламента през тази или идната седмица и се очаква да бъде гледан заедно с текста на МС.



Източник: http://npehlivanov.eu/2011/02/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%83%d0%bf%d1%80/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pissa
Категория: Новини
Прочетен: 67958
Постинги: 32
Коментари: 20
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930